Gaggia New Classic 2018 

Az új Gaggia Classic kívülről nagyon szépen megmunkált, a szép minőségben szálcsiszolt rozsdamentes acél burkolat egy minőségi kávégép érzetét kelti. (+++)

A kapcsolósor jó minőségű, olcsón beszerezhető, ipari gépekben is használt szabvány méretű kapcsolók. (+)

A csepptálca mérete megegyezik a korábbival, a széle lekerekített, van oldala is, fogása kellemesebb és a korábbinál fixebben áll a helyén. Sokkal jobb, mint a korábbi. (++)

A gőzcsőről nem tudok mást mondani, mint hogy talán a legjobb gőzcső, amit háztartási gépeken használnak. Kompatibilis a régi Classic-kal. Igaz, hogy csak körbe forgatható, jobb lenne gömbcsuklós, de legalább rozsdamentes acélból van és nagyon szép.  (+++)Az időzítő elektronika miatt a pumpa 10 cm-rel jobbra került, ez akadályoz néhány átalakítást. Pl. egy jó ipari OPV ez miatt már nem fér bele (---)A fejet és kazánt kiszerelve a megszokott, jól bevált technikát láthatjuk. (++)

A felsőszűrő a korábbról megszokott, háztartási gépeken használt felsőszűrő. Talán megérdemelt volna egy iparit, de ez legyen a  legnagyobb baja, 500 forintért lecserélhetjük iparira. A vízterítő is a szokásos alumínium, szerintem teljesen rendben van. A gyári kartömítés nagyon jó minőségű, szerintem legalább 2 évig cserélni sem kell. (+)

A fej galvanizált, a korábbi Classic és Baby modelleknél megszokott sárgaréz fej.  A pipacső itt sárgaréz helyett rozsdamentes acél. A kazántömítés továbbra is viton o-gyűrű. Használhatnának végre inkább szilikont, annak a tartóssága többszöröse mint a vitoné. (++)

Az bojler szintén a korábbi Classic és Baby modelleken használt alumínium bojler. (+)A pumpa rögzítésén javítottak. Az eddigi egy pontos rögzítés helyett két ponton, gumibakok tartják az Ulkát. (++)

Ez itt a nyomásszabályzó (OPV) szelep. Az újabb Gaggia Baby gépekben használt műanyag, nem állítható, 12.. barra fixen beállítva. Lehet hekkelni, 9 barra beállítani, de aki még nem csinált ilyet, az finoman bánjon vele, mert szereléskor könnyen sérül, tönkremegy.  

Konkrétan úgy lehet állítani, hogy azt a réz elemet ki kell tekerni, a rugóból 1-2 menetet levágni, majd tömíteni a menetet és visszatekerni. 

Egy ilyen minőségű és árú kávégépnél alapvető lenne egy állítható, sárgaréz OPV. 

(---)

De ami még az előbbinél is sokkal bosszantóbb, az a nagynyomású nyomócső. Ez egy valami textilharisnyás borítás miatt nyomásálló szilikoncső. Korábban az újabb Baby gépeknél használtak ilyen csöveket, de szinte az összes olcsó kávégépben hasonlót használnak. Ráadásul egyszer használatos krimpelt bilincsekkel rögzítve. Én ez miatt nem vállalok már Baby javítást, igazi szerelőgyilkos megoldás. A harisnyás szilikoncső egyébként megfelelően hosszú élettartamú, de ha mozgatva, szerelve van, akkor egy idő után szivárogni kezd a bilincseknél. Ez a fajta cső egyébként is beszerezhetetlen. Remélhetőleg a forgalmazónál be lehet majd szerezni pár száz forintos áron.  

(---)
Ez itt belülről a kapcsolósor, alatta a lámpasor. A lámpasor nagy mérete kizárja, hogy utólag nyomásmérő kerüljön a gépbe. (--)

Az új Gaggia Classic kb. 15-20 perc alatt kerül üzemkész, hőstabil állapotba. Az automatikus kikapcsoló elektronika 20 perc után lekapcsolja a gépet. Ez elég bosszantó is tud lenni, ez lehetne inkább 30 perc, mint a Rancilio Silviánál, de a hobbisták valószínűleg ki fogják iktatni ezt a funkciót. 

Összességében egy kiváló minőségű, a régi jól bevált megoldásokat használó, de ahhoz képest kissé lebutított kávégépet kapunk, ha megvásároljuk ezt a mára már kultikussá vált kávégépet.    Ára 149.900.-, szerintem jelentősen túl van árazva, de az is igaz, hogy ennyi ennyi pénzért jobbat nem nagyon kapunk. 

Ugyanez a gép Szlovákiában kb. 350 Euró (115e.Ft), Csehországban kb. 11.000 Korona (137e.Ft), szőröstalpúaknál 1700 Lej (115e.Ft). Ez azért elég beszédes.


Egy PID hőfokszabályzó beépítéssel és egy vízhozam beállítással egy igazán jó, hőstabil, specialty kávékhoz is alkalmas kávégépünk lehet. 

Az OPV-t és a nyomócsöveket én azonnal kicserélném. Ennek költsége 15-20e. Ft.

Egy OPV csere után a rézcsőtuning is megoldható!

Figyelembe kell venni azt is, hogy a forgalmazó jelentősen emelte a Gaggia alkatrészek árát, egyes alkatrészeknél 3-4 szeres az áremelkedés.

Ha gyár kijavítaná a gép hibáit, a silány OPV-t és a nyomócsövet, akkor jó szívvel ajánlanám ezt a kávégépet. De erre nem sok esélyt látok. Addig is inkább egy szép állapotú, 2015 előtti használt darabot vennék, annak az ára felújítva, az összes átalakítással sem éri el az új árat.

 A leírás meglehetősen szubjektív, kizárólag az én véleményemet tükrözi, nem marketing célú!!

lali_hu