High-end vagy nem high end?   KINU M47 kézi daráló.

2017.12.06

A gyártó weboldala szerint egy high-end daráló professzionális késsel. Erős túlzásnak tűnik. Bár a high-end definícióját nem ismerem és nem is kívánok utána nézni, de egy biztos, ez a kézi daráló magasan a legdrágább a maga 47 mm-es kategóriájában.

A gyártó szerint Németországban tervezték, EU-ban gyártják. Na ez meg mi? Szégyelljük a gyártó országot? Akkor ez csak románia lehet.

Magyarországi forgalmazást ebben a pillanatban nem találtam, de a gyártó webáruházában 300 Euró, ami napi áron számolva 94.152.-Ft. Nem kevés, de lehet, hogy a műszaki tartalom ezt indokolja.  

Nézzük, mi is kerül ebbe a darálóba 94 ezer Forintba!

A daráló külső váza, a daráló teste egy 50 mm átmérőjű, kb. 20 centis rozsdamentes acélcső, közepes minőségben szálcsiszolva, ferdén ráragasztott beöntő tölcsérrel.  Belseje cnc megmunkált, az alkatrészek befogadására. Látszik, hogy sorozat gyártott alkatrész, nem kimondottan szép minőségű felületek, kézi gyártáshoz igen messze áll, inkább közepes vagy silány felületi minőséggel. 

Ha egy kisiparos kézi gyártással, high-end minőségben legyártaná, akkor az anyagköltség kb. 1e., a munkadíj kb. 4e. lenne. 

Cnc gyártásban szerintem a bekerűlési költség max. 2-3e. Ft

A kúpos késpár 47 mm-es, Italmill gyártmányú kommersz acélkés. Sok csorbulással, gyártási hibával. Inkább olcsó, kommersz kés, mint a gyártó szerinti "professional".

Nagykereskedelmi ára szerintem nem több, mint 3-4e.Ft.

A tengely a forgókés tartóval. Cnc esztergált rozsdamentes acél tengely, végén a késtartóval. Normális minőségben gyártva, bár az állító finommenet hagy némi kívánnivalót. Pontosan illeszkedik a csapágyakban, de könnyen szétszedhető is. 

Ha egy kisiparos kézi gyártással legyártaná, akkor az anyagköltség kb. 1e., a munkadíj kb. 5e. lenne.

Cnc gyártásban szerintem a bekerűlési költség max. 2e. Ft 

2 db csapágyház a csapágyakkal. Cnc megmunkált alumínium, kifejezetten nem szép, olyan "célnak megfelel, homebaristának úgysincs szeme hozzá" minőség.

Kisiparos 4 ezerért megcsinálná, az anyag a csapágyakkal 2e. Ft.

Sorozatgyártásban, anyagokkal együtt szerintem max. 3e. Ft, de valószínűleg sokkal kevesebb. 

Az állítócsavar cnc megmunkált, lézergravírozott, rozsdamentes acél alkatrész, szerintem teljesen rendben van. 

Kisipari gyártásban 5e. Ft lehet, szőröstalpú sorozatgyártásban max. 3e., de inkább kevesebb. 

A hajtókar és alkatrészei szintén rendben vannak, azért a hatszög belsejű alkatrész nem a legszebb és a kontra csavar is hagy némi kívánnivalót, de elmegy. Rozsdamentes acél alkatrészek, műanyag fogantyú. 

Ha le kéne gyártatnom kisiparossal, hát nem is tudom, talán anyaggal együtt meglenne mondjuk 10 ezerből. Talán. 

Sorozatban szerintem max. a fele, 5 ezer FT. 

A végére a legszarabb alkatrész, az őrlemény tartály. Nagyon silány, igénytelen felületminőség és festés (vagy nem tudom, hogy micsodának nevezzem). 

A nálam lévő darabnak hibás volt a menete, de a hibát leszámítva is minősíthetetlen. 

Nem is tudom, hogy milyen eljárással gyártják ezt a darabot, így most ennek az árát nem is becsülném meg. De nagyon igénytelen része ez a darálónak, olyan, mintha egy darab alumíniumból kiharapdálta volna egy életlen fogú román.. 

Csak a számolás kedvéért legyen 6 ezer / 3 ezer Ft. 

Nincs is több alkatrész, ennyi. 

Ez egy nagyon jól megtervezett daráló, bár azért nem spanyolviasz. Az állítási része az, ami szerintem zseniális. Finom menetű állítócsavar kontrával. Bár ezt a rendszert használták már 100 évvel ezelőtt is a régi, pl. fadobozos darálókon is, de a Kinu ezt jól adaptálta a mai kor igényeihez. 

High-end darálónak azért nem mondanám. Gyártásminősége szerintem nem a legjobb, inkább átlagos, alsó-középkategóriás kereskedelmi minőség. 

A pontosságát nem mértem, mert nem volt kedvem, inkább elhiszem, amit a gyártó állít. 

Becslésem szerint high-end minőségben, kézi gyártásban egy jó esztergályos legyártaná kb. 35 ezer Ft-ból. Sorozatgyártásban ez csak a töredéke lehet, ami függhet a gyártás volumenétől, és a dáciaépítő szakbarbárok fizetésétől is. 

Mivel a hipsztr homebarista közösség egy jó részének jó marketing szöveggel szinte bármit, bármennyiért el lehet adni, (lehet az akár gyári hibás és tervezési hibás eszköz is,) így a Kinu is hasonló árazást alkalmazhatott. 

Közel 100 ezerért kapunk egy jól megtervezett, alacsony/közepes minőségben gyártott cuccot, amit akár boldogan is használhatunk. Azért legyen egy kicsit olyan érzésünk, hogy jól átvertek!

A Kinu állíthatósága nagyon precíz, fokozatmentes, jobbat én még nem láttam. A tekerés elég könnyű, egy dupla presszónyi kávét fél perc alatt megőrölhetünk. A fogása aránylag jó, de kevésbé jó, mint egy Lido és fémesen hideg, de szerintem megfelelő. Presszóra és filterre is jól beállítható. 

Köszönöm, hogy elolvastad! A leírás egyes elemei erősen szubjektív, saját véleményemet tükrözi! 

2018.12.02.