LELIT PL41PLUST

Feltöltés alatt........


A Lelit Gilda egy aránylag kedvező árú, PIDes, fejbojleres kávégép rozsdamentes acél házban.  

Kívülről szépen megmunkált, polírozott acél burkolat, 58-as ipari méretű kar, fém kapcsolók,  kamu króm műanyag keretes PID.

Lássuk, hogy mi van belül!

Belülről kissé zsúfolt, a pumpa nagyon rossz helyen van, ezért elég rosszul szerelhető. Ahhoz, hogy a bojlert ki- és beszereljük, a pumpár is ki kell venni. Csak 3 centivel lenne szélesebb, máris könnyen lehetne szerelni.

Az OPV (nyomásszabályzó szelep) egy egyszerű, olcsó, de legalább rézből van. Gyárilag 12 bar nyomásra beállítva. A forgalmazó szerint nem állítható, mert az állítócsavar be van ragasztva. Ennél a darabnál nem volt beragasztva, és  így be is állítottam 9 bar-ra.

A PID egy elég alap, buta Gicar PID, de célnak megfelelne, ha...

A fej és bojler 3 deciliteres réz öntvény. Túl sok innováció nincs benne. Pontosan ezt a fejet használták 30 évvel ezelőtt is a Faema Familyben, Brasilia Ladyben, de használják ma is számos gépben, pl. Ascaso, Quick Mill kisgépekben. 

A fej galvanizált sárgaréz. Jó minőségű.

A pipacső tetején levő fúvóka nem gyári, utólag lett beépítve az optimális vízhozam miatt.

A bojler szépen megmunkált  sárgaréz öntvény.

A fej  már 2 hét használat után korrodált, a nikkelezés lemaródott. Nem tudom az okát.

A gép burkolata 0.5! mm-es lemezből van, mindenféle perem hajtogatásával próbálták stabillá tenni több-kevesebb, inkább kevesebb sikerrel. 

A gép burkolata annyira gyenge, hogy a gyártó ilyen fejtartó, merevítő szarral rögzíti a fejet. Igazi gányolás. 

A csőcsatlakozók jó minőségűek, fém gyorscsatlakozók. Ez nagy pozitívum. 

A gőzcső szerintem teljesen rendben van.

A gőzgomb kicsi, ronda, és kényelmetlen tekerni.

Ami a legjobban fáj ebben a gépben, hogy a PID hőelemét a bojler tetejére csavarozták. Ennél rosszabb megoldást talán el sem lehetne képzelni. Ez miatt kávéfőzés közben nagyon későn reagál a beömlő hideg vízre, amikor már szinte befejeztük a kávéfőzést. Utána teljesen külön életet él. A lenti videón jól látható. 

Ez a vízterítő. Hasonló, mint a korábban említett tipusokban, de pár furattal több van rajta. Ettől azt remélték, hogy javul az egyébként pocsék vízterítés a korábbi, már említett modellekhez képest. 

A gép bemelegedéséhez 30-40 percet kell várnunk, ekkor lesz hőstabil. Egy dupla főzése után szintén kell várni legalább 15 percet, ez a hőelem rossz elhelyezése miatt lehet. 

A főzőkart nem lehet egy kézzel feltenni, mert a gép túl könnyű, elfordul. Kár, hogy a burkolaton spóroltak, jobb lett volna egy masszívabb nehezebb burkolat. 

A gép megvásárlása után szükséges egy nyomás beállítás, és nagyon nem ártana egy vízhozam csökkentés is. 

Összességében egy szép, kis méretű, átlagos teljesítményű gépet kapunk, ha kifizetjük érte a      190 ezer Forintot. Ennyi pénzért kb. ennyi jár, az ára szerintem reális. 

Ez a leírás meglehetősen szubjektív, kizárólag a saját véleményemet tükrözi. Nem marketing célú!