ORANGE AQUA

2018.05.21.

Kigondoltam egy jó kávé vízrendszert. Talán a legjobbat...                                                                            És nem kerül 2500 Euróba, nagyon nem. Miért 2500 Euro? Mert ennyiért lehet venni vízkészítő gépet és ezt többen meg is vették már.                                                                                                          De mivel ez még nincs kész, csak a fejemben van meg, az egész így egy huncut buznyákot sem ér.  

Mi a cél? Hogy csapvízből előállítsunk 0 ppm közeli vizet, majd pontosan, egyszerűen, gyorsan változtathatóan keverjünk hozzá olyan oldatot, amilyet csak akarunk, ez esetben Mg és HCO3 oldatokat. Így elméletben nem tűnik ez olyan bonyolultnak, pedig de. Nem nagyon van ehhez technika.

Közel 0 ppm-es vizet többféleképpen előállíthatunk. RO víztisztítóval, kevertágyas gyantapatronnal. A gyári kevertágyas gyantapatronok indokolatlanul igen drágák és gyorsan le is merülnek. Ezt csak ipari méretekben gazdaságos csinálni. Az ipari RO rendszer is igen drága. Marad a háztartási RO kicsit tuningolva, illetve jó eszközökből összerakva.

A probléma az, hogy a háztartási RO rendszerek között rengeteg a szemét, ezenkívül nagyon lassúak, azaz egységnyi idő alatt nagyon kevés vizet állít elő. Ezért használnak hozzájuk puffer víztartályt, amit a holt időben feltölt a rendszer, így ha szükséges, rendelkezésre áll a megfelelő mennyiségű RO víz. De ez a puffer tartály egyben egy bacilus telep is lehet, mert sok benne a pangó víz, a benne lévő víz egy része sohasem kerül ki a tartályból. Ezért trükköznek azzal, hogy a puffertartály után aktív szénszűrőt tesznek, hogy elfedjék ezt. De attól még van, hogy érzékszervileg nem érezzük. 

2018.06.14.

Heteken át beleásva magam a RO rendszerek világába, az már biztos, hogy sok a szemét áru, de azért vannak jó termékek is. A RO víztisztító legkritikusabb része a RO membrán. Az már biztos, hogy csak a "Made in USA" termékek között érdemes keresgélni, de ha valaki foglalkozik eleget ezzel, akkor hamar megtalálja ezek közül is a legjobb terméket. De hiába a legjobb membrán, ha az nem termel elegendő mennyiséget. Mint korábban írtam, erre van a puffer tartály. Ha mégsem akarunk pangó vizet, akkor nagyobb teljesítményű, átfolyós rendszer kell. Ezt úgy szokták megoldani, hogy több membránt párhuzamosan kötnek egy RO vízszűrőn belül. Kettőt, akár hármat, négyet. Ez növeli a költségeket, de legalább van elég vizünk. Talán mégis szükség van puffer tartályra, mert kávézói környezetben egyszerre nagyobb mennyiségű vízre lehet szükség. 

Összegezve annyi a lényeg, hogy jó minőségű amerikai szettet vegyünk, vagy esetleg érdemes  magunk építeni egy RO rendszert, ami mechanikus előszűrőkből, aktív szén szűrőből, RO membránokból és esetleg egy aktív szén utószűrőből áll. Ha ezek után mégis marad néhány ppm cucc a vízben, arra is van ötletem, de ezt majd később. 

Ennyit az RO előkezelésről.


Itt vannak jó RO vízkezelők: 

2018.06.19.

A következő rész az adagolás. Nagyon precízen hozzá kellene adagolni az oldatainkat a nyomás alatt lévő vízhálózathoz. Erre használnak mindenféle elektromos kütyüket, ami méri a vízhálózaton áthaladó víz mennyiségét és ez alapján számol valamit, majd impulzusokkal betol a hálózatba némi Mg-HCO3  oldatot, amit előzőleg bekevertünk. Na most ez is jó, mert nem nagyon van jobb, meg ezt legalább már a gyakorlatban is megcsinálta valaki.  

Pedig van egy sokkal jobb cucc. Az igaz, hogy nem kütyü, hanem egy teljesen mechanikus, a víznyomás által működtetett szerkezet, ami az átfolyás függvényében lineárisan adagol az oldatunkból a vízhálózatunkba. És az sem egy hátrány, hogy állítható a bekevert anyag mennyisége. Így ha kicsit több magnéziumot szeretnénk adni a vizünkhöz, akkor nem kell új oldatot kevernünk, hanem tekerünk az eszközünkön egy kicsit és 5 másodpercen belül a módosított vizünk jelenik meg a vízcsapon. 

Ha egy ilyen adagoló eszközt használunk, akkor egyben bekevert Mg + karbonát oldatot kell használnunk, ha két adagoló eszközünk van, akkor külön szabályozhatjuk a magnéziumot, külön a karbonátot. Mindezt rém egyszerűen és kontrollálhatóan. 

Hogy mi ez a keverő eszköz? Egy "Made in USA" termék, amit teljesen más területen használnak. Nem olcsó, de ha egy jól tervezett RO rendszert használunk és hozzá két ilyen keverőt, költségileg még mindig a 2500 Euró fele alatt vagyunk. 

Egy probléma azért van ezzel az eszközzel is, az, hogy egy bizonyos vízhozam alatt nem működik. De most itt tartok, még mindig csak elméletben. Mivel mérnök nem vagyok, akár az egész tévedés is lehet, de szerintem nem. Jó lesz ez. 


hamarosan folytatom.......